Mariánska púť sa tento rok koná v jubilejnom roku sv. Cyrila a Metoda

02.07.2012 Levoča

Levoča 2. júla (TASR) - Levočská púť sa tento rok koná v jubilejnom roku sv. Cyrila a Metoda. Program Mariánskej púte sa začal 1. júla a potrvá až do 8. júla. Najstaršie pútnické miesto východného Slovenska privíta pútnikov z celej krajiny. Korene mariánskeho kultu na tomto mieste siahajú do 13. storočia. Z tých čias pochádzajú prvé zmienky o pútnickom mieste a zhromažďovaní mariánskych ctiteľov. V roku 1247 bola postavená prvá kaplnka - kostolík na Olivetskej hore. Najpravdepodobnejšie bola postavená ako prejav vďaky Božej Matke za záchranu mnohých životov pred vpádom Tatárov, ktorí pustošili naše územie a konkrétne i Levoču.
Tradičná Levočská púť sa v zmysle dekrétu Apoštolskej stolice koná vždy v sobotu a nedeľu po 2. júli. Program Levočskej púte dnes pokračuje Slávnosťou Navštívenia Preblahoslavenej Panny Márie a Svätou omšou, ktorú celebruje spišský pomocný biskup Mons. Andrej Imrich. O 13. hodine bude sv. liturgia východného obradu, ktorú slúži košický eparcha Milan Chautur a nasleduje Modlitba sv. ruženca pod vedením Petra Majchnera. Dnešný program uzavrie svätá omša celebrovaná generálnym vikárom Spišskej diecézy Antonom Tyrolom. Od utorka 3. júla až do piatka 6. júla sa vždy o 17. hodine uskutoční svätá omša. Počas sviatku sv. Cyrila a Metoda sa okrem nej bude konať aj hudobno-slovné pásmo Priniesli nám svetlo viery.
Hlavný program Levočskej púte bude v sobotu 7. a v nedeľu 8. júla. V sobotu sa začne o 9. hodine Fatimskou sobotu pod vedením Amantiusa Akimjaka, ktorý bude následne celebrovať aj svätú omšu. O 17. h sa uskutoční Otváracia odpustová svätá omša, ktorú povedie Mons. František Dlugoš. Ďalšiu sv. omšu celebruje ordinár Mons. František Rábek. Následne sa o 20. hodine bude konať svätá liturgia východného obradu, ktorú slúži protosynkel Prešovskej archieparchie Michal Onderko. Večerný program bude od 21.30 h patriť programu Na Levočskej hore, pôjde o mariánske vyznania a piesne v podaní skupiny Kandráčovci a speváckeho zboru sv. Cecílie z Košíc.
Presne o polnoci sa bude za účasti mladých konať svätá omša s eucharistickou poklonou a procesiou. Celebrovať ju budú Stanislav Misál a kazateľ Vladimír Dzurenda. Modlitbu sv. ruženca následne povedie Marián Hlavatý a po ňom svätú omšu Dušan Seman a kazateľ Ľuboš Šipoš. Pobožnosť krížovej cesty povedie v nedeľu o 4. hodine pomocný spišský biskup Mons. Andrej Imrich. Po svätej omši a svätej liturgii východného obradu sa bude konať ďalšie hudobno-slovné pásmo Priniesli nám svetlo viery. Na záver sa bude konať o 10. hodine Slávnostná odpustová svätá omša, ktorú celebruje spišský biskup mons. František Sečka.
TASR informovali z organizačného výboru Levočskej púte.
 

Vyberte región